Thursday, July 30, 2009

Perkembangan Semasa HPA

Institut Teknologi HPA (ITHPA)

Insya Allah, pada 3 Ogos 2009 ini. Pihak HPA akan memberi taklimat mengenai pengambilan pelajar baru bagi kemasukkan ITHPA. Taklimat tersebut akan diberikan sendiri oleh Pengarah Urusan HPA iaitu Tuan Haji Ismail Haji Ahmad. Setakat ini, jumlah permohonan bagi ITHPA adalah sebanyak 400 orang dan surat jemputan telahpun diedarkan kepada pemohon bagi menghadiri taklimat tersebut.

Sedikit maklumat ingin saya kongsikan bersama, mungkin ada dalam kalangan kita yang bertanya, `apakah ITHPA itu?” ` Insya Allah, saya akan cuba jelaskan secara terperinci mengenainya. ITHPA adalah singkatan kepada Institut Teknologi HPA. Dengan satu matlamat, penubuhannya adalah bertujuan untuk membuka peluang kepada saudara dan saudari kita yang tidak bernasib baik untuk meneruskan pelajarannya ke peringkat universiti. Kata Pengarah Urusan ketika mengulas mengenai isu kelayakkan untuk memasuki universiti pada hari ini diantaranya seseorang itu wajib mendapat kepujian dalam Bahasa Melayu, Matematik, Sains dan Bahasa Inggeris. Tetapi katanya, `bagaimana pula dengan golongan yang tidak bernasib baik untuk memasuki universiti` adakah masa depan mereka terjamin?” maka oleh sebab itulah, kita menubuhkan ITHPA ini dengan satu kefahaman, memberi dan membuka peluang kepada mereka semua, mungkin ada dalam kalangan mereka mempunyai kemahiran dalam sesuatu bidang, mungkin ada dalam kalangan mereka begitu terampil sekali kemahirannya dalam bidang kaligrafi dan sebagainya. Sesungguhnya, kemahiran mereka itu perlu digilap. Kita mengakui bahawa setiap manusia mempunyai kelebihannya yang tersendiri, maka kita akan menggunakan kelebihan yang ada pada diri mereka itu bagi menyambung kesinambungan perjuangan HPA ini. Disamping membimbing mereka ke arah memahami fikrah perjuangan HPA yang sebenar”.

Dengan kata lain, ITHPA juga akan mewujudkan beberapa sekolah, diantaranya sekolah ilmu lukis, perfileman, suara, bahasa, kaligrafi, geologi, dan pengawal keselamatan. Seterusnya, Insya Allah. Kelas yang akan dijalankan adalah selama 2 – 3 jam setiap hari, sebanyak 10 orang pelajar sahaja yang kita benarkan untuk memasuki setiap kelas dengan seorang guru pengajar atau pensyarah. Ia disebabkan pihak HPA begitu optimis dalam melahirkan seorang pekerja yang berwawasan dan mempunyai fikiran yang kritis disamping mantap dari segi akidah serta fikrahnya terhadap perjuangan HPA ini bagi menghadapi globalisasi. Selain itu, mengenai yuran pendaftaran ITHPA tidak perlu sama sekali, cuma hanya perlu menggunakan tenaga saja untuk menuju ke dewan mokhtar pada 3 ogos ini, jam 8.00 pagi bagi mendengari taklimat ITHPA. Ia begitu mudah sekali. Tetapi siapakah diantara kita yang sanggup bersama-sama HPA?? Marilah bersama kami. Mengenai tempat tinggal dan kos makan serta minum, adalah dibawah tanggungan sendiri. Manakala kemudahan tempat tinggal pula disediakan homestay di bandar Laguna Merbok, Sungai Petani, Kedah. Disana HPA mempunyai sebanyak 25 buah homestay. Dengan bayaran RM 50 sebulan bagi setiap pelajar ITHPA yang ingin menetap berhampiran disana. Kemudahannya begitu baik sekali, kerana berhampiran dengan homestay HPA terdapat Radix Fried Chicken (RFC) di sekitar kawasan itu.

Selain itu, Pengarah Urusan HPA juga telah memberi amanah kepada Pak Yayat selaku ketua bagi sekolah kaligafi dibawah ITHPA. Disamping menjadi tenaga pengajar disekolah itu. Insya Allah. Dengan kata lain, syarat kelayakan bagi memasuki sekolah kaligrafi sedang direncanakan. Insya Allah tidak lama lagi siaplah ia. Pengarah Urusan juga menegaskan dalam menyediakan syllabus kaligrafi itu mestilah mempunyai unsur-unsur dakwah yang akan mendekatkan diri seseorang itu kepada Allah azza wa jala. Sesungguhnya Islam itu tidak jauh dari daerah seni.

HPA di China

Seterusnya, En Hafiz Ismail telahpun dilantik sebagai Pengurus Besar di China. Insya Allah kami akan bekerjasama disana bagi meluaskan rangkaian HPA disetiap pelusuk di tanah besar itu. Di Guangzhou antaranya, mempunyai potensi yang amat baik sekali bagi memulakan rangkaian syarikat kerana Guangzhou, adalah bandar yang ketiga terbesar di China selepas bandar Beijing dan Shanghai. Bandar Guangzhou juga dikenali sebagai canton, dan dikatakan `lubuk segala perniagaan`. Insya Allah, kita akan membuktikan bahawa kebaikan yang terdapat di bandar itu, tidak akan kita sia-siakan begitu sahaja bahkan kita akan menggunakan segala ruang dan peluang yang ada dalam menguasai pasaran China. Sedikit perkongsian, negara China ini terkenal dengan keunggulan teknologi maklumatnya. Oleh itu, wajarlah kita menceduk segala keunggulan yang ada pada negara itu dan dibawa ke seantero dunia dalam meluaskan rangkaian HPA. Insya Allah. Selain itu juga, HPA juga akan mempunyai telefon jenamanya yang tersendiri yang di import dari negara China. Doakan agar dipermudahkan urusan kita. Amin.

No comments: