Saturday, August 1, 2009

Majlis Perjumpaan Staff Sungai Petani

Disini ada sedikit info terbaru yang ingin saya kongsikan bersama. Berteraskan maklumat yang disampaikan oleh Pengarah Urusan HPA semalam. Diantara perkara yang disampaikan ialah:

ITHPA

ITHPA akan mengambil hanya 1000 orang pelajar pada peringkat awal. Mengenai yuran pendaftaran untuk bulan pertama tidak perlu kerana pelajar-pelajar kursus akan dinilai prestasinya berdasarkan kehadiran, disiplin dan kerjasama yang diberikan. Sebanyak 12 kuliah akan diberikan sepanjang kursus selama sebulan itu.Setelah lulus dari penilaian itu, maka pelajar tersebut layak bagi meneruskan pengajiannya. Yuran pengajian seterusnya masih lagi diperbincangkan. Seterusnya,Insya Allah pelajar-pelajar yang melayakkan diri ke peringkat seterusnya akan ditempatkan berdasarkan kecenderungan mereka. Disamping itu, ITHPA juga akan mewujudkan pelbagai bidang dari huruf a hingga z. Insya Alah. Makluman terakhir, pada 3 Ogos 2009 ini, pihak HPA akan memberi taklimat mengenai ITHPA dan peluang kerjaya. Taklimat tersebut akan disampaikan oleh Pengarah Urusan HPA.

Isu Ayam

Pada hari ini, seperti biasa isu ayam semakin hangat dibincangkan di dalam surat akhbar, risalah dan media massa. Begitu juga di masjid dan surau, begitu banyak ustaz yang membicarakan tentang halal dan haram. Ini haram itu haram. Terpanggil diri ini untuk bertanya, jika semuanya haram, bagaimana pula dengan alternatifnya? Adakah telah sedia ada dipasaran? Maka, wajarlah produk barangan HPA dijadikan sebagai alternatifnya atau pengganti kepada barangan asing. Hapuskan produk asing(HPA). Mungkin ada dalam kalangan saudara yang bertanya, ini semua adalah gimik perniagaan dengan bertujuan untuk menjual produk barangan HPA. Saya katakan tidak sama sekali. Persoalannya adalah, pernahkah saudara terfikir makanan yang diberikan kepada ayam yang diternak hari ini? Dengan kata lain, makanan atau dedak ayam yang diberi kepada ayam ternakan. Pernahkah saudara menganalisis dan mengenal pasti bahan-bahan yang dicampurkan ketika membuat proses makanan ayam? Pernahkah saudara mengambil sampel DNA ayam ternakan hari ini? Adakah ia tidak bercampur dengan DNA babi. . Bukanlah niat saya untuk menjejaskan industri ternakan ayam, tetapi marilah kita berkongsi sedikit maklumat dan kebenaran mengenai isu ayam ini. Pada hari ini, terdapat satu bahan yang dikenali sebagai Dicalcium phosphate telah dicampur ke dalam proses membuat makanan ayam. Kenyataan ini telah diperjelas dan suarakan oleh pihak JAKIM dan CAP. Apakah itu Dicalcium phosphate? Ia adalah satu bahan yang diperbuat dari serbuk tulang-tulang binatang. Persoalannya dari tulang binatang manakah yang diambil? Berdasarkan kajian, kebanyakkan DCP yang terkandung dalam makanan hari ini dipercayai diperoleh daripada tulang babi yang telah disiap proses menjadi serbuk. Bahkan dengan mencampurkan DCP ke dalam makanan ayam hari ini, ia didakwa mampu membesarkan ayam dengan lebih cepat dan gemuk. Yang kita soalkan disini adalah kehalalannya. Pembeli utama ayam hari ini adalah umat Islam. Ya, mungkin ada dalam kalangan kita menyatakan, ayam itu halal kerana disembelih mengikut cara Islam dan dijual oleh orang Islam. Yang kita tegaskan disini ialah makanan yang dimakan oleh ayam itu sekaligus akan menjadi sebahagian daripada DNA ayam itu sendiri bukanlah kaedah sembelihannya atau dibeli daripada orang Islam. Maka, Alhamdulillah HPA mengambil tanggungjawab ini dengan menyediakan bekalan ayam organik yang diternaknya sendiri dengan berteraskan makanan herba, diantara makanan yang dijadikan sebagai makanan ayam ialah habbatus sauda, jagung, ubi dan bijirin. Manakala vaksin ayam itu pula ialah dengan menggunakan daun mambu. Pada hari ini saja,ayam yang diternak oleh HPA mampu menanggung keperluan selama setahun. Subhanallah.

Industri Perfileman HPA

Insya Allah, HPA sedang merangka pelannya dalam menubuhkan industri perfilemannya sendiri. Selepas ini, warga HPA terutamanya akan mempunyai komedi dan filemnya yang tersendiri. Bersamalah kita berdoa, ia bukanlah satu angan-angan kosong. Dahulunya,kita HPA bermesyuarat di bawah pokok kelapa dengan bilangan staff sebanyak 6 orang sahaja pada tahun 1986, Pengarah Urusan berkata ketika itu` pada hari ini kita bermesyuarat dibawah pohon kelapa, Insya Allah satu hari nanti kita akan bermesyuarat di dalam bilik yang berhawa dingin serta mempunyai kelengkapan yang baik. Alhamdulillah, pada hari ini , HPA tidak lagi bermesyuarat dibawah pohon kelapa yang meninggalkan begitu banyak nostalgia, bahkan HPA juga ketika ini mempunyai pekerja sebanyak 1700 orang. Subhanallah. Maka marilah kita bersama-sama mendoakan agar matlamat yang sedang direncanakan mampu diwujudkan secara fizikal satu hari nanti. Insya Allah.

1 comment:

bangcikek said...

sy sngat setuju?kt mri brdoa spya dpt buat perfileman,bsar-bsaran,